Az asztma elleni gyógyszereket nyaraláskor se hagyja otthon!

Az asztma elleni gyógyszereket nyaraláskor se hagyja otthon!

Utolsó módosítás:2024.07.25 07:22

A nyári vakáció és a gondtalan pihenés könnyen arra csábíthat, hogy elengedjük a gyeplőt, és megfeledkezzünk asztma kezelési tervünkről. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont allergológus és klinikai immunológus, gyermek tüdőgyógyász szakembere azt tanácsolja az érintetteknek, hogy nyáron is az előírtak szerint szedjék asztma gyógyszereiket még akkor is, ha nincsenek tüneteik.

Online Bejelentkezés

Dr. Mezei Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A gyógyszer soha nem mehet szabadságra a beteg nélkül!

Az asztma előfordulásának, morbiditásának és mortalitásának csökkentését célzó nemzetközi egészségügyi irányelveket kidolgozó szervezet, a Global Initiative for Asthma (GINA) szerint az asztma kezelésének a teljes asztmakontroll elérésén és fenntartásán kell alapulnia. Az asztma kezelésében alkalmazott gyógyszerek kombinációban biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a rohamoldást. A fenntartó kezelés a jó állapot fenntartásához, illetve az állapotromlás megelőzéséhez szükséges; míg a rohamoldó készítmények a tünetek hirtelen rosszabbodása esetén használandók. A tartós tünetmentesség és a jó életminős érdekében fontos tehát, hogy a betegek előírásszerűen szedjék ezeket a gyógyszereiket – mondja dr. Mezei Györgyi, aki úgy tapasztalja, hogy nyaralás idején erről időnként meg-megfeledkeznek a páciensek. Sokan idegenkednek a gyógyszerek hosszú távú szedésétől, ám az asztma elleni készítmények abbahagyása rendkívül veszélyes lehet. Az angolszász nyelvterületen drug holiday-ként („otthon pihentetett gyógyszer”-ként) ismert jelenség arra utal, amikor a krónikus betegek csökkentik vagy felfüggesztik a folyamatos gyógyszerszedést, ami állapotromlást eredményez. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy egy nyugodt, pihentető nyaralás csak akkor lehet teljes, ha a gyógyszereinket is magunkkal visszük, és rendben beszedjük.  

-A betegek gyógyszereinek beállítására, illetve a gyógyszerek módosítása az orvossal történő személyes egyeztetés során kerül sor. A személyre szabott terápia segítségével csökkenthető az asztmás roham kialakulásának és a betegség szövődményeinek kockázata.

Mi minden zavarhatja meg a nyaralást?

Dr. Mezei Györgyi szerint a nyaralás tervezésekor számításba kell venni azt is, hogy a környezetváltozás is befolyásolhatja a betegek asztmás tüneteit. Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek az asztmájukat provokáló tényezőkkel, allergénekkel és lehetőség szerint kerüljék el ezeket. A magasabb hőmérséklet vagy pollenkoncentráció, a párás-szeles időjárás, a nyaralás során elfogyasztott ételek és italok, az utazással járó stresszhelyzetek, de egy váratlan vírus is felerősítheti a tüneteket.

-A veszélyeztetett asztmás betegeknek roham esetén az asztma kezelési tervükben található, a kezelőorvosukkal egyeztetett teendőket és gyógyszereket kell alkalmazni. Mindemellett fontos felismerniük a fenyegető, sürgős orvosi ellátást igénylő tüneteket is, ezért az utazás megtervezésekor ne feledkezzenek meg az elérhető orvosi ellátások felméréséről sem!

Ezeket csomagolja el az útra – a szakértő tanácsai

Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont szakembere azt tanácsolja, hogy az asztmások mindig tartsák maguknál gyógyszereiket a kézipoggyászában, és az utazás során is ügyeljenek azok helyes tárolására.

Mit érdemes magunkkal vinni az útra?

  • Asztma kezelési terv (amit érdemes a mobiltelefonra is elmenteni)
  • Inhalátorok és az asztmára szedett egyéb gyógyszerek
  • Térfogatnövelő belégzési segédeszköz
  • Csúcsáramlásmérő (ha van)
  • Allergia elleni gyógyszerek (pl. antihisztamin tabletták, kortikoszteroid orrspray)
  • Nedves törlőkendők (asztal, tálca és egyéb felületek tisztítására)
  • Saját antiallergén matrachuzat és párna (a poratkák elleni védelem miatt)
  • Maszk

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak