Légúti panaszok: ezekre számíthat óvoda- és iskolakezdéskor

Légúti panaszok: ezekre számíthat óvoda- és iskolakezdéskor

Utolsó módosítás:2024.09.23 07:46

Hivatalosan is elkezdődött a 2024-25-ös tanév, és ezzel együtt a légúti vírusszezon is. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere szerint a felső légúti fertőzések általában nem igényelnek különleges kezelést, és attól sem kell megijedni, ha a kicsinyek a szokottnál többet betegek az őszi-téli szezonban.

Online Bejelentkezés

Dr. Mezei Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Kezdődik az iskola, óvoda, és megint beteg a gyermek

Az iskola és óvoda indulását követően menetrendszerűen megnő azoknak a gyermekeknek a száma, akik felső légúti tünetekkel jelentkeznek a gyermekorvosoknál. A zárt osztálytermekben és a kis óvodai játszószobákban összezárva, vagy a tömegközlekedési eszközökön összezsúfolva gyorsan terjednek a gyermekek között a felső légúti vírusok, köztük olyanok is, amelyeknek kifejezetten kedvez az enyhébb őszi időjárás és hőmérsékletváltozás. A kórokozók főként cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel, illetve szennyezett tárgyak érintése révén terjednek.

-A szülők általában bosszankodva veszik tudomásul, hogy gyermekük épp, hogy kilábalt az egyik vírusból, máris újra megbetegszik. Sokan ilyenkor attól tartanak, hogy esetleg immungyengeség állhat a háttérben. A súlyos immungyengeség azonban valójában nagyon ritka – mondja dr. Mezei Györgyi, aki szerint a közösségi életbe visszatérve természetes, hogy a gyermekek saját baktérium- és vírusflórája megbetegedést okozhat a másik gyermeknek. Egy óvodai vagy iskolai közösség tagjainak immunmintázata rendkívül változatos: van, akinek kicsit gyengébb, másnak erősebb. Teljesen rendjén való az is, hogy egy 7-10 napos köhögésből, náthából felgyógyulva, a közösségbe visszatérve újból megbetegszik a gyermek. A vírusfertőzések legyengítik az immunrendszert, így amikor a gyógyultnak nyilvánított gyermek másfajta vírussal találkozik, borítékolható az újabb megbetegedés. Amikor a kicsinyek sokadjára dőlnek ágynak, a szülők kétségbeesett kutatásba fognak, hogy mivel erősíthetnék meg gyermekük immunrendszerét. A varázsszóként emlegetett „immunerősítés” azonban elsősorban kiegyensúlyozott, változatos étrendet, elegendő pihenést és alvást, a szabadban eltöltött mozgást és sok-sok játékot, valamint egy stresszmentes, szeretetteljes családi környezet megteremtését jelenti.

Milyen légúti vírusok támadhatnak ősszel?

Ebben az időszakban a leggyakoribb légúti vírusok, a rhinovírusok, az influenza, parainfluenza, az RSV,A közösségbe visszatérve több légúti fertőzés is támadhat egyszerre. a koronavírusok és az adenovírusok. Ezek közül előfordulhat, hogy akár több is támadhat egyszerre. Mint Mezei főorvosnő mondja, a koronavírus miatti lezárások és a maszkviselés jelentősen visszaszorították a légúti fertőzéseket, amelyek az elmúlt 1-2 évben azonban hamarabb jelentkeznek, és hosszabb ideig tartanak. A pulmonológus szakember példaként említi az RSV-vírust, ami korábban klasszikus téli felső légúti megbetegedésként volt ismert, tavaly mégis már szeptemberben megjelent. A Covid-19 sem mutat szezonális dinamikát, évszaktól függetlenül bármikor felütheti a fejét a fertőzés. Azt is látjuk, hogy a gyermekek sokszor nehezebben, hosszabban vagy több szövődménnyel gyógyulnak, a családtagokat pedig gyakran még jobban megviselhetik ezek a megbetegedések.

Légúti tünetek – mi a teendő velük?

A vírusokat kísérő általános felső légúti tünetek (köhögés, orrfolyás, tüsszögés és láz) valójában azt jelzik, hogy a gyermek szervezete igyekszik felvenni a küzdelmet a betolakodó vírussal. A megbetegedéskor étvágytalanság, fáradtság, gyengeség, izomfájdalom és fejfájás is kialakulhat. Egészséges immunrendszerű gyermekeknél ezek a tünetek általában nem igényelnek különleges kezelést, a gondos folyadékpótlás, megfelelő táplálás és az ágynyugalom elegendő ahhoz, hogy a gyermek kilábaljon belőlük. Fontos a nyálkahártya duzzanatának és az orr váladékozásának mérséklése, valamint szükség esetén láz- és fájdalomcsillapítás.

-A felső légúti vírusfertőzések gyakran terjednek lefelé a légutakban. A légcső érintettségekor a gyermek bereked, ha pedig a mélyebb szakaszok is érintettek, akkor a hörgők, hörgőcskék is begyulladhatnak, váladékot termelnek, ami nehezen tud távozni és befertőződhet. Az alsó légutakat érintő megbetegedések időnként ijesztőbb tünetekkel, általános rossz állapottal, hidegrázással, nehezített, sípoló légzéssel, ugatószerű köhögéssel, hányással járnak. Ilyen esetben különösen fontos a szülő megnyugtató jelenléte, hiszen a kisgyermeket rémülettel tölthetik el az erőteljes, szokatlan tünetek. A tüneti kezelés (ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás, lázcsillapítás) ez esetben is elengedhetetlen, és nyákoldó szerek alkalmazására is szükség lehet. A légzés megkönnyítése érdekében porlasztóval történő inhalációs kezelés javasolt.

-A szülő tökéletesen fel tudja mérni a gyermek egészségi állapotát, ha megfigyeli gyermekét. Amennyiben azt látja, hogy a betegség a szokásosnál is jobban megviseli a gyermek szervezetét, tünetei súlyosbodnak, akkor azonnal forduljon vele orvoshoz! Az alsó légutakat érintő megbetegedések megfelelő kezelés nélkül súlyos szövődményeket (pl. tüdőgyulladást) okozhatnak!

Kapcsolódó oldalak