Milyen típusai vannak az inhalátoroknak?

Milyen típusai vannak az inhalátoroknak?

Utolsó módosítás:2024.07.08 06:43

Az inhalátorok kulcsfontosságú szerepet játszanak a különböző légúti betegségek, például az asztma és a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) kezelésében. Dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász szakembere összegezte a gyógyszerbelélegző készülékekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Online Bejelentkezés

dr. Somogyi Éva

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az inhalátorok jelentősége

A gyógyszerbelélegző készülékek olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik a légúti betegséggel küszködők számára, hogy a gyógyszert por vagy aeroszol formájában közvetlenül a tüdőbe lélegezzék be. Így azok erőteljesebben és gyorsabban hatnak, továbbá alacsonyabb dózisra van szükség belőlük a kellő hatás eléréséhez.. A tüdőgyógyászatban az inhalátorokat asztma, COPD, CF és egyéb tüdőbetegségek terápiájában alkalmazzuk. A belélegzéssel történő gyógyszer bejuttatáshoz többféle technika és eszköz áll rendelkezésre – mondja dr. Somogyi Éva. Bármelyik eszközről is van szó, rendkívül fontos az inhalációs technika betegoktatás keretein belül történő elsajátítása és időről-időre történő rendszeres ellenőrzése is.

 

Az inhalátorok típusai

  • Adagolószelepes aeroszol (MDI, metered-dose inhaler, előre adagolt spray)

Ezek a hajtógázzal működő eszközök egy gyógyszerkészítményt tartalmazó palackból, adagolószelepből és szájrészből állnak. Az inhalátort megnyomva – a tartályban lévő nyomás és a környezeti levegő nyomásának a különbségének hatására – egyetlen kimért gyógyszeradag jut a szájrészen keresztül a beteg szervezetébe. Az előre adagolt spray előnye, hogy kis helyen is elfér, és minden alkalommal pontosan ugyanannyi adag gyógyszer szabadul fel belőle. Ugyanakkor használata megfelelő technikát és belégzési koordinációt igényel a betegek részéről, melynek hiányában hatástalanná válhat a kezelés. Ez különösen a gyermekek esetében okozhat gondot, akik nehezen tudják összehangolni az eszközön a befújás indítását és a belégzés ütemét. Ezen a problémán segít a kiegészítő toldalék, amivel kiküszöbölhető az is, hogy a leadott dózis nagy része ne a szájüregben maradjon, hanem optimális mennyiségben jusson le a légutakba.

  • Porinhalátor (turbuhaler, easyhaler)

A porinhalátorok hajtógáz nélküli készülékek, amelyekből a gyógyszer finom por formájában szívható ki. Használatuk tehát a beteg belégzési erejét igényli. Az inhalációs spray-khez hasonlóan a porinhalátorok is kis helyigényű, hordozható eszközök, melyek használata során jól kontrollálható a bevitt gyógyszeradag. Az eszköz alkalmazását könnyű megtanulni: a betegeknek egy gyors és határozott belélegzéssel kell beszívniuk a gyógyszert az eszköz szájrészén keresztül a tüdőbe. A porinhalátor hátránya lehet azonban, hogy a felhasználók nem kellő erővel inhalálnak vagy véletlenül belefújnak az eszközbe, melynek hatására a nedvessé váló gyógyszer károsodik.

  • Vizes gyógyszeroldatot porlasztó eszköz (nebulizátor)

Az inhaláció útján történő gyógyszer-bejuttatás harmadik eszközcsoportját a gépi porlasztókészülékek jelentik, amelyek folyékony gyógyszerből könnyen belélegezhető aeroszolt állítanak elő. Ezek az eszközök elektromos árammal vagy akkumulátorral működnek, és két fő típusuk van: a kompresszoros, valamint az ultrahangos inhalátorok. Az előbbi esetében a gyógyszer porlasztása nagy sebességű sűrített levegővel, míg az ultrahangos készülék esetében egy nagyfrekvenciával rezgő kerámia segítségével történik. A porlasztókészülékek elsősorban abban különböznek az előre adagolt spray-ktől és porinhalátoroktól, hogy nagyobbak, és hosszabb idő alatt juttatják be a gyógyszert a légutakba. Előnyük, hogy mindenféle inhaláló gyógyszer, így fiziológiás sóoldat porlasztására is alkalmasak, valamint rossz állapotú, erős belégzésre képtelen, kimerült betegek kezelésében is használhatók.

  • Finomköd inhalátor (SMI-soft mist inhaler, lassú köd belégző)

A finomköd inhalátorok egy újabban kifejlesztett inhalátortípus. Ezek a hajtógázmentes eszközök a folyékony gyógyszert finom köd formájában bocsátják ki, ami a hagyományos inhalátorokkal szemben könnyebben belélegezhető. További előnyt jelent, hogy hordozható, kompakt készülékekről van szó, amelyek szükségtelenné teszik a térfogatnövelő belégzési segédeszköz használatát, és optimális gyógyszeradagolást biztosítanak. Mivel beépített adagszámlálóval rendelkeznek, így az is nyomon követhető, hogy hány adag gyógyszer maradt a készülékben. Hátrányuk, hogy érzékenyek a nedvességre, így gondos karbantartást és tárolást igényelnek.

Dr. Somogyi Éva, a Tüdőközpont orvosa hangsúlyozza, hogy a gyógyszeres kezelés hatékonyságának biztosításához elengedhetetlen, hogy a tüdőgyógyász-allergológus orvos által felírt, személyre szabottan kiválasztott inhalátortípust alkalmazzuk. Eszközváltásra akkor van szükség, ha a beteg nem képes vagy nem akarja az inhalátort alkalmazni. Ez esetben is szükséges azonban az új eszköz használatának megfelelő betanítása és annak rendszeres ellenőrzése.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kezekben voltunk

Most voltunk először a rendelőben. Segítőkész volt mindenki. Somogyi doktornő nagyon figyelmes és kedves volt. Azt éreztem jó kezekben van a lányom.A recepción is kedves volt mindenki.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász