Óriási pusztítást végezhet az e-cigaretta a kamaszok tüdejében

Óriási pusztítást végezhet az e-cigaretta a kamaszok tüdejében

Utolsó módosítás:2024.08.06 07:22

Elektromos cigaretta túladagolása miatt csaknem egy hétig volt élet-halál között a Heim Pál Kórházban egy tizenéves fiú, aki bár lekerült a műtüdőről, még nem tudható, hogy roncsolt tüdejével mennyire tud teljes életet élni. Dr. Hidvégi Edit, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyásza szerint a serdülő korosztályban egyre vonzóbbak az elektromos cigaretták, amelyek valós veszélyeit többnyire alábecsülik a fiatalok.

Online Bejelentkezés

dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A dohánytermékek új alternatívája

Az „elektronikus nikotinbeviteli rendszerek” (Electronic Nicotine Delivery System – ENDS) közül az elektronikus cigaretta (e-cigaretta, e-cigi) a legismertebb, ám tapasztalataink szerint egyre változatosabb kialakítású eszközök jelennek meg a piacon, amelyek nikotint is tartalmaznak – ismerteti dr. Hidvégi Edit. Működésük a patronban lévő kis mennyiségű ízesített és illatanyagokkal ellátott folyadék (e-liquid, e-juice, vape juice, vape liquid) felmelegítésén alapul, amit belélegezhető aeroszollá alakítanak át. A dohánytermékek új generációja rendkívül vonzó a fiatalok számára, amit elsősorban a különleges, élénk színű dizájnnal és egyedi ízekkel (vattacukor, mentol, kóla, gyümölcs) érnek el a gyártók. Az ízesített e-cigarettákkal a rászokás is könnyebben megy, használatuk egyszerű, eldobható és újratölthető változatban is elérhetőek, és sokan egyfajta trendi kiegészítőként tekintenek rájuk. Hangsúlyozni kell azonban, hogy Magyarországon törvény tiltja az ízesített elektronikus cigaretták, illetve dohányzást imitáló elektronikus eszközök behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Az online értékesítés által viszont a fogyasztók sajnos könnyedén hozzájuthatnak a termékekhez.

Nem trendi, életveszélyes

Bár az e-cigaretta gyártók előszeretettel pozícionálják termékeiket a dohányzás egészségesebb alternatívájaként, ami segíthet a dohányzásról való leszokásban is, a rendelkezésre álló bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy az elektromos cigaretta használata növeli a nikotinmérgezés és nikotinfüggőség kialakulásának kockázatát, és a tüdőszövet károsodásához vezethet– mondja dr. Hidvégi Edit, aki hozzáteszi, hogy a nikotin okozza a hozzászokást, az egyéb égéstermékek pedig a tüdőkárosodást. Az e-cigarettákban található, a gőz képződéséért és az ízesítésért felelős adalékanyagok a keletkezett égéstermékekkel együtt belélegezve nagyon súlyos pusztítást végezhetnek a tüdőben. A belélegzett aeroszol rákkeltő anyagokat, ultrafinom részecskéket, nehézfémeket (nikkel, ón, ólom), illékony szerves vegyületeket és aromákat is tartalmaz, ami növeli a toxicitás kockázatát. Ugyanakkor az e-cigaretta nem csupán a folyadék összetevői miatt rendkívül veszélyes. A készülék típusa és használatának rendszeressége is jelentősen befolyásolja a káros egészségügyi hatások kockázatát.   A szív, -és érrendszerre, valamint a légzőszervrendszerre gyakorolt káros hatások ugyanúgy jelen lehetnek, mint a hagyományos cigaretta esetén, emellett a daganatos, valamint a szájüregi betegségek kialakulásának kockázatával is számolni kell a fogyasztóknak. Az e-cigarettával kapcsolatban elsősorban a túlhasználatból eredő veszélyekre kell felhívni a figyelmet – hangsúlyozza a szakember. A kellemes aroma és illatanyag, a könnyű és a divatos használat akár korlátlan fogyasztásra ösztönözhetik a sokszor rendkívül fiatal felhasználókat. Létezik olyan termék, amelynek a nikotintartalma több doboznyi cigaretta nikotintartalmának felel meg. Ha az egész eszközt egyszerre szívja el a felhasználó, az nikotinmérgezést okozhat.

A WHO szerint az Egyesült Államokban és Európában fogy a legtöbb e-cigaretta. Az Európai Unió tagországainak dohányzási szokásait felmérő tanulmányból (Eurobarométer) pedig az derül ki, hogy Magyarországon 2016-2020 között 11 százalékponttal nőtt a 13-15 évesek e-cigaretta kipróbálása. Hidvégi doktornő szerint aggodalomra ad okot az a tendencia is, hogy a már leszokott dohányosok, valamint a nem dohányzó fiatalok is egyre nagyobb számban választják az elektronikus cigarettát, sőt mind gyakoribb a kettős használat (vagyis a hagyományos dohánytermékek és az elektronikus cigaretták együttes alkalmazása).

-A serdülők körében makacsul tartja magát az a tévhit, hogy az elektromos cigaretták használata biztonságos, és ez a korosztály gyakran alá is becsüli saját nikotinfüggőségének mértékét. Ugyanakkor egyes termékek még 10 éve sincsenek a piacon, ezért nem tudhatjuk, hogy használatuk milyen következményekkel jár 40 év múlva. A fiatalok dohányzásról való leszoktatásának támogatásában fontos a személyes tanácsadás, az óvodai és iskolai leszokást segítő programok, de érdemes segítségül hívni a 21. századi technológiát is (digitális önsegítő anyagok, mobiltelefonos applikációk) – hangsúlyozza Dr. Hidvégi Edit, a Tüdőközpont szakorvosa.

Téma szakértője

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Dr Úr! 1,5 éve édesapámat tüdőgyulladással kórházban kezelték és miután hazajött itthon én ápoltam. Azóta köhögök,sokat fulladok ,fáj a hátam,és köpet is termelődik. Elmentem orvoshoz ,a röntgen és a légzés funkció normális lett,de a tüneteim ugyanúgy megvannak. Kicsit aggódom . Ön szerint esetleg a köpetből nem lehetne több mindent megtudni? Lehet olyan vizsgálatot kérni? Vagy nem kell aggódnom? Válaszát előre isköszönöm Üdv Ildikó
    Tölts Ildikó

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Ildikó!
    Beszélje meg a háziorvosával, hogy köpet bakteriológiai vizsgálatot tud-e végeztetni, ha ő nem, akkor a Tüdőgondozó biztosan. Érdemes oda elmennie.
    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Tökéletes ellátás

    Rendszeres kontrollokra járok Dr. Hídvégi főorvos asszonyhoz. Most is tökéletes ellátást kaptam, a szokásos kedvesség mellett.

    dr. Hidvégi Edit PhD
    dr. Hidvégi Edit PhD
    gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus